Svoboda pomeni delati napake

Te dni mineva eno leto odkar smo v Coworkingu Kovačnica zaključili projekt PONI Gorenjska – Podjetno nad izzive. Polna pričakovanj in izzovov sem se pogumno odločila, podati se na podjetniško pot in početi napake. Preden sem dejansko odprla podjetje, mi je nekdo v dobri veri rekel »Marjana, ti si čisto predobra za biznis.«
Napaka številka ena ➡ Takrat se nisem pretirano obremenjevala s to izjavo pa bi se morala, ker je imel še kako prav.

Z zaključeno fakulteto, ki je mimogrede ogromno poudarka namenila ravno podjetništvu, sem bila prepričana, da vem v kaj se spuščam.
Napaka številka dva ➡ Podjetništvo na fakulteti ni bilo del resničnega denarnega toka, papir kot vemo prenese marsikaj in postavljanje cen je bilo takrat enostavno. Z odprtjem podjetja pa se je začelo vse skupaj dogajati v resničnem svetu – Koliko je moje delo vredno? Kako se oceniti? Koliko se cenim – samo sebe?

Izračun ‘toliko sem zmožna narediti v enem mesecu/toliko moram(želim) zaslužiti na mesec’ se je kmalu po tem, ko sem ga uvedla sesul sam vase.
Napaka številka tri ➡ V Ljudje smo, po eni strani, zmožni veliko več, kot si sploh lahko predstavljamo. Po drugi strani pa ljudje nikakor nismo stroji, ki lahko oddelajo n-število ur na mesec na svoji 100% zmogljivosti.

V otroštvu sta nas Tom in Jerry naučila, da vedno obstajata dva glasova. Dobri in zli angel se usedeta vsak na svojo stran, tako kot se občutki usedejo v naše misli. Katerega sta poslušala?
Napaka številka štiri ➡ Omejitve so me še do nedavnega gnale naprej, da sem iz radovednosti iskala rešitve. Tokrat pa so me ohromile. Pogum in radovednost sta se počasi spreminjala v dvome in negotovost. Znanje in izkušnje se v tistem trenutku zdijo premajhne za čevlje suverenosti. Tokrat so se omejitve navezovale na moje sposobnosti in zmogljivosti. Tu je bil strah veliko večji od radovednosti.

Skozi napake se učimo in to vedenje je enako vsem na svetu. Namerno sem štela napake, ki pa še zdaleč niso vse. Strah ali skrb pred delanjem napak v človeku vzbudi občutek krivde in takrat otrpnemo.

Bistvo vsega je, da se nam ni potrebno znebiti strahu pred delanjem napak, ampak se počutiti svobodno narediti napako. Moramo imeti slabo in dobro stran, da slaba uravnoteži in se nam pomaga zavedati dobre. Kot da obstaja pozitivno brez negativnega, jing brez janga. Kolikor sem slaba, sem tudi dobra.

In takrat se počutimo svobodne. In svodoba v bistvu pomeni svobodno delati napake. Potem ko ne obtožujemo samega sebe se lahko končno naučimo, da je resnično šlo za napako. Z novim zavedanjem tega preprosto ne ponovimo. Ali pa vsaj redkeje. 💛🕉